Close
Eketorps borg: utflyktsmål på Ölands Stora Alvar

Eketorps borg: utflyktsmål på Ölands Stora Alvar

Tänk att jag i princip har bott granne med Öland under hela min uppväxt utan att känna till den här fornborgen på sydöstra delen av ön. Förra veckan såg mina syskon till att det blev ändring på det.

Under vår bilresa från Karlskrona till Öland fick vi alla komma med önskemål om vilka saker vi ville hinna med under vår dagsutflykt till grannön. Jag ville prompt få en skymt av Alvaret – mina föräldrar älskade att gå runt där och jag har många fina minnen från våra resor dit under barndomen. Mina syskons förslag för dagen handlade istället om allt från lunch vid Arontorps kroppkakor till att fika på Ölandschoklad, men det pratades också om ett stopp vid Capellagården och ett besök på just Eketorps borg vid Alvaret. Jag hade ingen aning om att borgen ens existerade, vilket är ganska märkligt med tanke på mitt intresse för historia. Fördelen med att inte känna till en sådan här plats på förhand är dock att överraskningsmomentet blir desto större!

Eketorps borg: utflyktsmål på Ölands Stora Alvar

Eketorps borg Öland

Eketorps borg är alltså en fornborg från järnåldern och är den enda fornborgen i Sverige som är helt rekonstruerad och undersökt – detta skedde under 1964-1974 under ledning av Riksantikvarieämbetet. Under utgrävningarna hittades drygt 24.000 föremål (!), flera av dem finns att titta på i museet som är uppbyggt på de gamla husgrunder som en gång var del av borgen. För mig är det däremot inte de uråldriga föremålen i sig som lockar mest…

Eketorps borg Öland

… utan det faktum att jag på Eketorps borg faktiskt kan få en känsla över hur miljöerna och livet utspelade sig från järnåldern och framåt. Som mest låg här 13 gårdar innanför murarna. Närmare Ronja Rövardotters borg än så här kommer jag nog inte utan att besöka Astrid Lindgrens Värld.

Eketorps borg Öland

Under årens gång har borgen haft olika funktioner och användningsområden. Under vårt besök pratas det om tre olika tidsperioder som kan utläsas av lämningarna på platsen:

Eketorp-I (300 e.Kr.): När den första järnåldersborgen byggdes på platsen fanns här ingen permanent befolkning, platsen användes istället för bland annat religösa högtider och som en tillflyktsort för gårdarna i närheten.

Eketorp-II (ca 400-650 e.Kr.): I takt med att tiderna blev oroliga behövdes en större borg och den befästa bondbyn var ett faktum. Det är den här byn som idag är återuppbyggd i borgen för att besökarna ska få en känsla av hur det såg ut när det begav sig.

Eketorp-III (1170 e.Kr.): Tiden gick, bondbyn övergavs, och det lär ha dröjt till 1170 innan någon flyttade in till borgen igen. Den här gången användes platsen som medeltidsgarnison under drygt 100 år.

Eketorps borg Öland

Under sommarhalvåret finns personal på plats i tidstypiska kläder. All personal har gedigen utbildning (bland annat arkeologer), vilket ger en extra dimension till besöket.

Eketorps borg Öland

Klädena de anställda bär skulle jag kunna ägna ett helt eget inlägg om. Så fina!

Eketorps borg Öland

Det finns möjlighet att testa en massa aktiviteter på plats, bland annat pilbåge och dragkamp.

Eketorps borg Öland

Jag är övertygad om att mina barn skulle ha älskat ett besök här, men jag kan meddela att vi vuxna tyckte att det var minst lika roligt trots att min yngsta syster nyligen har fyllt 25. Tro alltså inte att det här stället enbart lämpar sig för barnfamiljer!

Eketorps borg Öland

Vi hade egentligen bara tänkt stanna till en kort stund, men det slutade med att vi stannade ett par timmar.

Eketorps borg Öland

En av höjdpunkterna under besöket var stationen för brödbak, där det fanns färdigknådad deg redo för oss besökare att baka ut bäst vi ville.

Eketorps borg Öland

Jag kan meddela att brödbaket var så lyckat att vi nu har beställt en egen muurikka (spishäll) till vårt sommarställe. Vi hade i och för sig funderat på det länge, men efter inspirationen på Eketorps borg blev beställningen äntligen av!

Eketorps borg Öland

Så, har du vägarna förbi Öland är med andra ord fornborgen en plats värd att besöka – inte minst om du är historieintresserad! Jag är helnöjd med mitt första besök och kommer absolut att ta hit mina egna barn när rätt tillfälle ges.

Tips och att tänka på:

  • Inträde kostar 100 kronor per vuxen, klart värda pengar. Barn 0-5 år går in gratis, åldrarna 6-18 år kostar 50 kronor.
  • Det är inte tillåtet att mata djuren som går runt i borgen och det är heller inte tillåtet att ta med sig egen mat att fika på (grisarna skulle bli tokiga!).
  • Det är rökförbud i hela anläggningen på grund av brandrisk – halmtak och eld är ingen bra kombination.
  • Det är inte okej att klättra på muren!
  • Under året hålls olika arrangemang på området, läs mer här.
  • Mer information hittar du på Eketorp borgs hemsida.
  • Fler Ölandstips på bloggen: Öland med barn – 9 tips för hela familjen

Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. Inlägget publicerades ursprungligen i juli 2018, med är uppdaterat i maj 2023.

6 comments

  1. Härlig dag! Verkligen roligt.

    1. Jaaaa! Det gör vi om, snart.

  2. Längesedan jag var på Öland och Eketorp. Intressant läsning.
    Eftersom alltid min tid i Sverige är begränsad, så blir det att välja och valet blir oftast nära familj och vänner.
    Ha det bra!

    1. Tack för din kommentar Lena! Åh, förstår precis hur du tänker – min syster bor i Skottland och har alltid samma ”dilemma”… Små dagsturer i närområdet brukar bli lagom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close