Close
Livet som egenföretagare: om mål, drömmar och planer

Livet som egenföretagare: om mål, drömmar och planer

Nu har jag varit egenföretagare i snart ett halvår och beslutet känns fortfarande helt rätt. Idag delar jag med mig av mina tankar om mål, drömmar och planer för 2017 och framåt.

För ett tag sedan fick jag en fråga om livet som egenföretagare här på bloggen och jag tänkte därför köra en uppdatering om mina yrkesmässiga mål, planer och drömmar under resten av 2017 och framåt. Innan sommaren skrev jag ett inlägg om fördelar och nackdelar med att vara egenföretagare baserat på de första två skälvande månaderna i egna skor. Mina tankar från det inlägget har inte förändrats på något sätt, jag har fortfarande samma roligheter och tråkigheter att tampas med. I det här inlägget fokuserar jag istället på hur jag arbetar idag och hur jag ser på min framtid.

egenföretagare resfredag

”Vad jobbar du med!?”

Vi människor tycks ha en konstig förmåga att definiera en person med hjälp av dennes yrkesroll. Det kan kännas lätt att bedöma, eller döma, en person bara med hjälp av dess titel, även om den såklart inte säger hela sanningen. En av de allra första frågorna jag får när jag träffar en för mig okänd person är ”vad jobbar du med”? Numera har jag fått omdefiniera mig själv. Mitt tidigare svar ”jurist” har bytts ut mot ett konstaterande att jag jobbar i resebranschen. Att enbart svara ”jag är resebloggare” är ju inte hela sanningen. Mina arbetsdagar går ut på att skriva researtiklar åt externa uppdragsgivare, resa (!), producera en podcast, fotografera, syssla med marknadsföring/sälj samt driva ett nätverk – för att nämna några av de sakerna jag sysslar med. Den gemensamma nämnaren är just resor, vilket gör att ”resebranschen” blir ett bra samlingsbegrepp. Därutöver konsultar jag som jurist, men det är inte min huvudsyssla. Det känns tryggt att ha min utbildning och många års erfarenhet inom juristvärlden att falla tillbaka på, men sanningen är att jag är ganska glad att slippa kostymnissar och stora luntar med högtravande avtalstext. När jag nu har förklarat vad jag jobbar med, ska jag förklara ungefär hur jag jobbar.

Skillnaden mellan mål, drömmar och planer

Jag har insett att jag behöver visioner och någon slags affärsplan för att kunna lyckas långsiktigt. Det fungerar hyfsat att flyta fram och ta dagen som den kommer, men i längden blir det ohållbart. Jag fokuserar på mål, drömmar och planer. Målen är konkreta och mätbara. Mina drömmar är visioner, det fluffiga jag håller fast vid, och det som hjälper mig att fokusera när jag inte hittar motivationen. I sådana stunder känns nämligen konkreta och mätbara mål mer som en fotboja än något lustfyllt. Planerna handlar om verktygen jag tänker använda för att kunna nå mina mål och för all del mina drömmar.

egenföretagare

Mål:

Mina mål som egenföretagare är konkreta och mätbara. Jag vill inte ha för många, långa listor skulle bara göra mig stressad.

 1. Ekonomiska: Trots att jag och min man har sparat ihop en budget för att kunna genomföra min omställning från anställd till egenföretagare finns det självfallet ekonomiska mål. Jag har skrivit ner fem olika typer av inkomstkällor och satt ett ekonomiskt mål jag vill uppnå varje månad. En av inkomstkällorna är sponsrade inlägg här på bloggen. Jag vet att jag själv i egenskap av bloggläsare med jämna mellanrum suckar över sådana typer av inlägg hos andra bloggar. Jag kan dock garantera att jag bara väljer samarbetspartners som jag själv kan stå för, vilket bland annat innebär att jag konsekvent tackar nej till förfrågningar från kasinosajter och låneförmedlare. Tro mig, jag hade kunnat casha in mycket pengar på sådana typer av inlägg.
 2. Siffror/statistik: För mycket fokus på statistik blir kontraproduktivt. Jag är en så kallad ”mikroinfluencer” och kommer aldrig någonsin att komma upp i storfräsarnas läsar- och lyssnarsiffror. Däremot blir det självklart enklare att ro hem bra samarbetspartners och högre inkomst om siffrorna ökar. Efter sommaren hade jag satt som mål att nå 1000 följare på Facebook och det målet uppfyllde jag ganska nyligen. Ett annat siffermål handlade om att öka antalet unika läsare. I somras nådde jag nytt läsarrekord då mina siffror var uppe i 8.000 unika läsare på en månad. Hur roligt som helst, såklart. Nu har jag satt ett nytt mål på 10.000 unika läsare/månad.
 3. Personliga: Den här punkten handlar om personlig utveckling i min yrkesroll. Nu under hösten har jag exempelvis tackat ja till att hålla min första ”inspirationsföreläsning” om mitt liv som egenföretagare för en skolklass. Jag trivs inte toppenbra med att stå inför publik, men det här är definitivt en utvecklingsmöjlighet för mig. Ett annat personligt mål jag tidigare har satt upp handlar om att ”Ta emot massor av pris/utmärkelser för både Resfredag och Att resa-podden”. Att få bli nominerad till Stora Influencerpriset 2017 inom kategorin Business tillsammans med Lisa platsar definitivt in under den här punkten.
 4. Tidsmässiga: Jag kan bli så mycket bättre på att strukturera upp min arbetsdag. Det är så lätt hänt att ”bara hänga upp tvätten”, ”bara rensa garderoberna” – ja, ni fattar. Jag borde hitta en strategi där jag delar upp dagen och ägnar x antal timmar åt olika arbetsuppgifter. Jag borde också boka upp exempelvis första vardagen i varje månad för att ordna med all bokföring. Jag kan, och bör, bli betydligt strängare mot mig själv i form av tidsmässiga mål. (Å andra sidan är just friheten att själv lägga upp min arbetsdag en av de absolut största fördelarna med att vara egen, här måste jag hitta en bättre balans.)

att göra i montenegro

Drömmar:

Mina drömmar är inte speciellt konkreta och mätbara, men ändå viktiga för mig att skriva ner. Jag tror att alla val jag gör så småningom kommer att leda dit jag vill, bara jag vet att och vad jag vill. För mig gör det inget om drömmarna inte blir uppfyllda på studs, tvärtom. Drömmar behöver tid på sig att mogna och ger mycket glädje på vägen, trots att de inte alltid går i uppfyllelse.

 1. Bli en bättre fotograf: Det känns lite som att jag står och stampar på samma ställe i mitt fotograferande. Jag har svårt att komma framåt och vågar heller inte riktigt utmana mig själv varken tekniskt eller konstnärligt. Jag skyller på att jag inte har tid, men faktum är att jag känner mig osäker på mig själv. ”Alla andra” är så mycket bättre och har hittat sitt eget bildspråk. Vem är jag som fotograf? Det drömmer jag om att utforska närmare framöver.
 2. Utveckla mitt skrivande: Jag inser att en person aldrig kommer att bli ”klar” med sin skrivstil. Jag vet däremot att jag har så mycket mer att ge. Det här året känns det som att jag får kämpa för att få ut varenda ord jag har skrivit. De ligger och surrar där uppe i huvudet, men när de ska ned på pränt blir det ofta… stopp. Det är mycket som har hänt, och händer, i mitt privatliv och det tycks gå ut över min förmåga att skriva. Jag önskar också att jag får tillbaka lusten att läsa böcker – att vältra mig i skickliga formuleringar och meningsbyggnader skapade av andra utvecklar mitt eget skrivande. Men även på den fronten är det stiltje. Jag har på min höjd läst en halv pocketbok den här sommaren och jag kan garantera att ett näst intill obefintligt läsarbeteende inte är till fördel för mitt skrivande. Men vet ni? Allt har sin tid. Därför får även den här punkten ligga kvar under rubriken ”drömmar”.
 3. Drömmar om nya destinationer: Jag säger allt mer sällan att jag SKA resa till ett visst ställe och försöker istället använda formuleringen att jag VILL resa dit. Det är en stor skillnad på ”ska” och ”vill”. Ett ”ska” blir ett mål och därmed ett måste för mig, ett ”vill” blir istället en dröm och något lustfyllt. Jag har många platser dit jag vill åka. Jag hoppas kunna leva ett långt liv och drömmer därför vidare om mina framtida resor till när och fjärran.

fotografi

Planer:

Hur ska jag ta mig dit jag vill och vilka verktyg ska jag använda? Sådana tankar samlar jag under rubriken ”planer”.

 1. Ta fasta på goda råd från inspiratörer: För mig är det viktigt att ha exempel att se upp till. Jag har många idoler och inspiratörer i min egen familj, de som alltid kommer med goda råd och finns där när jag behöver. Utan dem hade jag aldrig varit där jag är idag och jag fortsätter att tanka energi från dem. Jag hittar också inspiratörer bland starka kvinnor som jag knappt ens har träffat, men som ändå gör stort intryck på mig. För ett tag sedan läste jag det här inlägget om tips för karriären hos den framgångsrika retorikern Elaine Eksvärd. Det är inte alltid enkelt att hitta min väg som egenföretagare, men att hitta inspiratörer som ger kloka tips gör det i alla fall lite lättare. Det finns också ett gäng andra kvinnor som jag ser upp till: Paulina Modlitba Söderlund, Lovisa Sandström, och de tre powertjejerna i Influencers of Swedens styrelse för att nämna några få.
 2. Affärsplan: Den här punkten knyter an till mina ekonomiska mål ovan. I min kalender har jag skrivit svart på vitt hur mycket pengar jag har som målsättning att dra in varje månad och vilka projekt pengarna förväntas komma från. Det här innebär att jag numera nästan alltid tackar nej till de pressresor som inte ger betalt. Jag kan helt enkelt inte betala mina räkningar med gratis champagne (eller ja, i mitt fall äppeljuice) på en takbar någonstans i Europa, hur gratis vyn och champagnen än må vara.
 3. Foto- och skrivarkurs: Jag ser egentligen inte att en sådan kurs kommer att hända nu i höst, däremot skulle jag kunna börja reka lite kurser för att i alla fall ha något slags hum för hur jag går vidare med mina ambitioner.

Så här, på ett ungefär, ser jag på mitt liv som egenföretagare just nu. Har ni några tankar om det jag har skrivit vill jag gärna höra dem!

35 comments

 1. Intressant! Är ju själv i just dessa tankar och har startat eget nu men vill ju också kunna leva på bloggen. Jag inspireras av dig och följer dina fotspår 🙂 Duktigt att hitta så pass många samarbeten som gör att du kan leva på bloggen – det är mitt mål! 😉

  1. Charlotte, jag blir jätteglad att höra att du inspireras av mig! Det kommer säkert gå jättebra, hör av dig om du vill bolla några specifika tankar.

 2. Tycker att din resa som egen företagare har börjat riktigt bra. Jag älskar din nya design och tycker verkligen att du fått till en professionell touch. Ser fram emot att följa din fortsatta resa.

  1. TACK Daniela! Ja, ny design var definitivt välbehövlig. Och du, jag ser fram emot att följa din! 🙂

 3. Låter väldigt bra – jag tror mycket på att ha både drömmar och mål, och låta vissa vara drivna av lust. Viktigt också att du vet vad du motiveras av – räcker lusten och målen? Tex för mig själv så har jag alltid ”utmaning” med (även utveckling, men det nämner du ju). Ju fler motivationsfaktorer identifierade, desto större chans till fortsatt lust och leverans.

  Heja dig!

  1. Utmaning ja, bra att tänka på. Har skrivit om min fotomässiga utmaning, men det tåls att klura på flera liknande grejer.

 4. Det är så spännande när du delar mer dig av din vardag och tankar kring att vara egenföretagare. Jag är ju i startgroparna och känner mig just nu som ett nervrak, typ. Vill tänka ”det ordnar sig” men jag kan inte för mitt liv se hur det skulle kunna göra det just nu. Hur som helst är det roligt att följa andra som kommit steget längre, som du ?

  1. Det kan definitivt kännas som ett omöjligt berg att bestiga med alla papper och konstigheter, men försök att inte ”äta hela elefanten på en gång”. Bryt ner allt i mindre delar, skriv listor – och börja sedan att beta av en sak i taget. Så gjorde jag, och gör fortfarande. Lycka till!

 5. Verkligen inspirerande att få ta del av ditt liv som egenföretagare.

  1. Kul att du tycker det och tack för att du säger det! Sånt gör mig glad att höra.

 6. 1. Du är min idol
  2. Älskar att se en jobbstruktur i ditt bloggande med drömmar, mål och planer. Vill göra samma men får bli när pressen på jobbet är lägre.
  3. Jag ser enorm utveckling av det du gör. Kom ihåg att blicka tillbaka på det du åstadkommit i förändring/förbättring oxå

  1. Tack, tack och tack – ska försöka att inte glömma nr 3! 🙂

 7. Roligt och intressant att läsa om ditt företagande och hur du arbetar.

  1. Tack E, kul att du uppskattar det!

 8. Jag gillade verkligen det här inlägget, det är så intressant att följa med en liten liten del bakom kulisserna och få en känsla för de planer och den målmedvetenhet som finns där. Du är grym och det var så roligt att få välja ut er som en av de nominerade – välförtjänt!!

  1. Ja, men bakom kulisserna är något jag själv uppskattar i bloggvärlden. Tack för fina ord, de värmer ska du veta!

 9. Mycket intressant inlägg att läsa.
  Jag inspireras av din blogg och dig. Du har bestämt dig för att satsa på det här och då gör du det. Jag tror det är bra att ha målen och drömmarna uppskrivna och sen en plan på hur du ska uppnå det. Det här med att strukturera upp dagarna, funkar det bra att jobba hemifrån? Eller jobbar du från något bibliotek eller liknande för att sitta i en annan miljö? Jag har alltid haft svårt för att göra saker hemma, som du säger, finns så mycket ”ska bara”.

  Min blogg är väldigt ny och det är ju jättesvårt att få läsare. Måste ju erbjuda något bra och intressant för att folk ska läsa… Tror jag måste sätta mig och göra upp någon plan som du gjort. Tack för inspirationen 🙂 Skrivarkurs skulle jag med verkligen behöva.

  1. Tack för fina ord Emilie! Det är verkligen en hjälp att plita ner lite stolpar inför framtiden, de kommer hjälpa till att nå dina målsättningar.

 10. Hei! Takk for inspirerende lesning og dine tanker om å drive for deg selv. Jeg er jo selv i noenlunde samme situasjon, med egen bedrift og reiseblogg, så jeg setter pris på å lese dine tanker om hvordan du vil jobbe målrettet i tiden fremover.

  /Mette

  1. Jag är likadan, vill höra allt om hur andra jobbar för att hitta min egen väg. Skulle vara kul att höra hur du lägger upp mål etc!

 11. Vilket fantastiskt inlägg. Jag har precis strukturerat upp min tvättstuga, du ditt liv… Du är grym! (Fast oj vilken harmoni och inte frid en kan få av en välordnad tvättstuga!)

  Vi kanske skulle gå en skrivarkurs tillsammans. Eller bara göra vår egen.

  1. Haha, tänk på att jag strukturerade upp det här istället för min tvättstuga (den biten överlät jag till Tobias, och SOM han gjorde det. Jag skulle låtit honom ta över där för länge sedan. För jo, utan den där harmonin och inre tvättstugefriden hade jag nog inte kunnat skriva det här överhuvudtaget, jag är helt med på hur du tänker…)

   Men ja, det där om skrivarkurs – alltså jag är på!

 12. Åh, vilket bra inlägg att hitta idag! Jag har följt dig ett tag och inspireras verkligen av den resan du gjort och den som du nu är på! Det märks så tydligt att du verkligen tänker 100% professionellt när det gäller bloggen och alla andra kanaler och jag blir peppad både på att resa och på att själv satsa på resebranschen.

  Har nyligen blivit uppsagd från mitt jobb som pressansvarig på ett stort företag här i Danmark och det var nog det bästa som kunde hända för nu har jag tid och möjlighet att starta resebloggen jag tänkt på länge, bygga sociala kanaler kopplade till det, och även frilansa inom kommunikation, som ju är det jag ”kan” rent yrkesmässigt. Men det är skitläskigt, och då är det så bra att läsa sådant här! Så nu tar jag min kaffe och fortsätter att bygga blogg och skriva innehåll 🙂

  1. Vad spännande att höra om dina planer Klara – ibland är en förändring det bästa som kan hända, även om den från början var ofrivillig. Tusen tack för dina fina ord om hur jag jobbar, det betyder mycket att höra! Lycka till på din egen resa, hör av dig om du har några funderingar som du tror att jag kan hjälpa till med.

 13. Väldigt roligt att läsa om dina tankar, drömmar och mål! 😀

  1. Åh, blir glad att du tycker det!

 14. Jag blir jättepepp av att läsa ditt inlägg. Tack för att du delar med dig!

  1. Tack själv Lindha, alltid kul med feedback! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close