Close
Astrid Lindgrens Värld och tips för en lyckad upplevelse

Astrid Lindgrens Värld och tips för en lyckad upplevelse

Inlägget om Astrid Lindgrens Värld innehåller reklamlänkar/adlinks.

Astrid Lindgrens Värld var om möjligt ännu bättre än jag minns det från mina tidigare besök. En förklaring är säkert att jag har blivit äldre och mer nostalgisk, en annan att jag numera – till skillnad från mina förra besök –  har egna barn och en tredje att parken de facto är rejält uppdaterad sedan jag var där för ett tiotal år sedan.

Hade jag bara fått ge ett enda tips hade det varit att åka dit, punkt slut. Jag tror att Astrid Lindgren sitter där uppe i sin himmel och ler sitt finurliga leende när hon kollar ner för att se sina sagor fortsätta leva vidare i all oändlighet. Vimmerbys stora turistattraktion Astrid Lindgrens Värld lockar med rätta barnfamiljer från när och fjärran – här är mina tips för en lyckad upplevelse i parken.

astrid lindgrens värld

Astrid Lindgrens Värld

Vilka åldrar gör sig bäst för ett besök i Astrid Lindgrens Värld?

Foto: Sara P

Vi har under flera år pratat om att åka upp till ALV, men ville vänta tills hela gänget ville få ut mesta möjliga av besöket. Det kostar ändå så pass mycket pengar (vi betalade 1770 kronor i inträde för hela familjen + parkering), så visst vill man ha valuta för pengarna. Mina barn är nu 9, 7 och 3 år gamla. Det charmiga med Astrid Lindgrens karaktärer är att hon har skrivit böcker anpassade till alla åldrar. Vår yngsta dotter var mest spänd på att träffa Pippi Långstrump, för mellandottern Julia var Ronja Rövardotter mest intressant, medan Sebastian definitivt var mest fascinerad av Bröderna Lejonhjärta (jag har precis läst ut boken för Sebastian och Julia). I slutändan vet jag faktiskt inte vem som fick ut mest av besöket, jag eller mina barn. Jag satt och grät både under Ronjas och Bröderna Lejonhjärtas teaterföreställningar och njöt i fulla drag av besöket – det är ju hela barndomen som spelas upp framför ögonen på en!

Jag kan tänka mig att parken passar absolut bäst för åldersspannet 3-7 år, men jag är övertygad om att besökare i alla åldrar kan få med sig något av ett besök på ALV. Jag skulle däremot själv inte vara särskilt sugen på att springa efter en 1,5-åring som inte kan sitta still på teaterföreställningarna, vilka var den största behållningen för oss.

Varför är det så dyrt och går det att komma ner i pris?

astrid lindgrens värld

Jag ska inte sticka under stol med att jag fick en smärre chock när jag såg inträdespriserna på hemsidan – jag övervägde på allvar att stanna på vårt sommarställe och låta de pengarna räcka betydligt längre på hemmaplan. Utöver inträdet tillkommer bensin, eventuellt boende, mat, fika och ja, ni vet hur snabbt det rullar på. Efter vårt besök känns prislappen betydligt rimligare. Tänk själv att vi slentrianmässigt betalar 125 kronor för en biobiljett utan att blinka. På ALV kan du, utan extra kostnad, ta del av en massa högklassiga föreställningar med skickliga skådespelare, musiker och artister. Parken är extremt välskött och välstädad – allt från lekparker till toaletter. Grillkol och tändvätska finns att låna utan extra kostnad. För oss var i slutändan upplevelsen värd vartenda öre, men jag förstår samtidigt att prislappen kan vara rejält tuff för många barnfamiljer.

Tips: Barn under 2 år går in gratis, det gör även barn som fyller år på dagen för besöket (du måste kunna visa upp ID-handling). Tänk på att biljettpriserna går upp under högsäsong. För dig som planerar flera besök lönar det sig med årskort, tänk på att det är rabatterade priser på dessa årskort om du köper tidigt! Som exempel för 2018 var priserna på årskorten rabatterade under perioden 16/11 – 19/4.

Astrid Lindgrens Värld – hur får vi en lyckad upplevelse?

#1. Spana in dagsschemat och satsa på teaterföreställningarna

astrid lindgrens värld

astrid lindgrens värld

Vi hade dessvärre bara tid i schemat för en dag på plats (två hade varit betydligt bättre!) och valde att lägga mycket krut på teaterföreställningarna. Jag hade gjort samma sak igen om jag fick välja! Våra personliga favoriter blev Ronja Rövardotter – ”Natten då Ronja föddes”, Emil i Lönneberga – ”Huvudet i soppskålen” och Bröderna Lejonhjärta – ”Stridens dag”.

Tips: Ladda ner appen Astrid Lindgrens Värld för att på ett smidigt sätt få en översikt över dagens föreställningar. Kom i god tid för att få bra platser om du besöker parken under högsäsong!

#2. Träffa och umgås med karaktärerna i deras miljöer

astrid lindgrens värld

astrid lindgrens värld

Efter föreställningarna bjuds åskådarna ner till miljöerna för att träffa och umgås med karaktärerna. Gör det, och vänta gärna en stund tills det värsta trycket har lagt sig. Här blir sagor blir verklighet på riktigt, skådespelarna går helt in i sina roller och kör improvisationsteater fullt ut. Väldigt uppskattat hos barnen!

#3. Lek!

astrid lindgrens värld

astrid lindgrens värld

Där sagor blir verklighet. 

Den här parken är till för lek på barnens villkor. Här finns klättervänliga miljöer, små miniatyrhus från de olika sagorna (där Nelly hade kunnat stanna en hel dag) och inte minst fantastiskt fina lekparker av olika slag. Våra barn fastade länge vid Lekladan och Björkdungen.

#4. Stressa inte

astrid lindgrens värld

Den här punkten är nog den svåraste av den alla, i alla fall för mig som vuxen. Jag vill så gärna hinna med så mycket som möjligt och se så mycket som möjligt. Men det är bara att inse faktum – på en dag hinner du inte se och göra allt. Inte heller på två! Glöm inte att ni är där på barnens villkor, låt dem sätta tempot och häng med. Vissa platser kan sluka onödigt mycket tid, som exempelvis matköerna vid restaurangerna. Vill du maximera tiden kan det vara en fördel att ta med egen mat.

#5. Glöm inte Astrid Lindgrens ”riktiga” värld!

astrid lindgrens värld

bullerbyn småland

astrid lindgrens värld bullerbyn
Bild två och tre är tagna vid Sevedstorp, det vill säga ”riktiga” Bullerbyn.

Astrid Lindgrens Värld är uppbyggd vid ett geografiskt område där Astrids pappas djur gick och betade. Jag kan inte sluta fascineras över att så många av platserna som vi kan läsa om i sagorna helt plötsligt dyker upp på vägskyltar när vi susar förbi med bilen. Katthult, Lönneberga, Mariannelund… de här platserna finns på riktigt! Efter besöket på Astrid Lindgrens Värld kör jag och min kompis vidare till ”riktiga” Bullerbyn – som i själva verket heter Sevedstorp. Det var den här platsen Astrid hade i åtanke när hon skrev böckerna om barnen i Bullerbyn, och det var också här nyinspelningen av filmerna gjordes 1986. Astrids pappa bodde i Mellangården under tio år (huset låg för övrigt ute till salu alldeles nyligen). Mer nostalgi än så här blir det inte! Mer information om platsen och vad ni kan göra där hittar ni under länken Astrids Bullerbyn.

Tips: Får ni tillfälle, besök gärna Astrid Lindgrens Näs – det vill säga Astrids barndomshem. Här finns löpande utställningar, bland annat #ingenlitenlort som jag har hört ska vara väldigt bra. Tänk dock på att den här platsen lär uppskattas mer av oss vuxna än barn – kanske kan det vara läge att dela upp sig om ni är flera vuxna i sällskapet? Mer information finns här: Astrid Lindgrens Näs

Boendetips i närheten av Astrid Lindgrens värld:

Övriga tips att ta till vara på för en lyckad upplevelse:

astrid lindgrens värld

astrid lindgrens värld

Där sagor blir verklighet. 

  • Förköp biljetter på nätet för att undvika onödig tid i köerna.
  • Om möjligt, undvik Astrid Lindgrens Värld under högsäsong då det myllrar av folk överallt. Parken slukar förvisso mycket folk, men på vissa platser blir det extremt trångt – vi kom knappt in i Pippis hus under vårt besök i mitten av juli. Vi fick tips att åka hit precis när skolorna har slutat, eller helgerna efter skolorna har kört igång igen.
  • Glöm inte solhatt/keps och att dricka rejält med vatten – ta med en flaska och fyll på vid toaletterna under dagen)
  • Det finns bra utrymme att parkera barnvagnar vid alla attraktioner. Vill du inte ta med egen vagn, och har äldre barn, finns skrindor att hyra för 30 kronor per dag.
  • Sätt på barnen ett namnarmband med telefonnummer till en vuxen person, finns att hämta precis efter entrén in till parken.
  • Parkens köttbullar med gräddsås är oslagbara. (Efter tips från en av de yngre skådespelarna är det den största behållningen i hela parken!)
  • De rutinerade parkbesökarna köper med sig egen grillmat från ICA i Vimmerby och grillar på angivna platser i parken, grillkol och tändvätska finns på plats.
  • Tänk på att parken också har höstlovsöppet med småländsk marknad, den tiden på året lär vara väldigt fin att besöka ALV.
  • Tips på närliggande besöksmål under höstlovet hittar du här: Att göra i Västervik – 5 hösttips om Västervik

Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

9 comments

  1. Jag har fortfarande inte hunnit skriva om vårt besök på ALV för två år sedan. Då var det många år sedan jag var där senast och jag blev så överraskad av hur bra det var. Precis som du skriver så beror det nog på att jag var där med barn för första gången och att så mycket nytt tillkommit. Jag var otroligt imponerad över hur hög kvalitet det var på teaterföreställningarna, vi hann med Emil och soppskålen (som jag tyckte var helt fantastisk) och Pippi. Nu blev jag otroligt sugen på att åka tillbaka i sommar igen! 🙂

    1. Det verkar hända nya grejer varje år – så himla, himla fint gjort allting! Emil i soppskålen ja – full pott på den. Jag är så glad att vi åkte, så värt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close